Calex

Calex is het eigen merk verlichtingsproducten van Electro Cirkel. Het is de trots van ons bedrijf! De laatste jaren is het assortiment flink uitgebreid met innovatieve, trendsettende spaarlampen en LED-verlichting. En voortdurend komen er nieuwe modellen bij.

Calex-lampen vinden hun weg naar de consument via de retailhandel. Ook worden ze onder private labels op de markt gebracht. Electro Cirkel timmert internationaal stevig aan de weg met Calex. In steeds meer Europese landen zijn Calex-lampen te vinden in de schappen van bouwmarkten, supermarkten, warenhuizen en andere winkels.

Doordat we nauw samenwerken met diverse fabrikanten, kunnen we wensen en ideeën snel vertalen naar concrete, nieuwe producten. Een speciale voet voor een lamp of een verlichting in een bijzondere tint? Alles is mogelijk!

Tenslotte draagt de representatieve, heldere verpakking van Calex-lampen bij aan de uitstraling en herkenbaarheid van het merk. Verhoog uw omzet met Calex-lampen!

 

Certificaten

Managementsysteem

Voor Calex zijn beheersing van productkwaliteit en milieubelasting essentiële onderdelen van de bedrijfsvoering. Daarom is ons managementsysteem gebaseerd op de ISO-9001 en 14001 normen. Tegen beide normen zijn we gecertificeerd door Lloyd’s Register Quality Assurance (LRQA). Op het gebied van kwaliteit stelt Calex zich ten doel om continue verbeteringen door te voeren. Hierbij staan wensen van klanten en klanttevredenheid centraal. Thema’s die voor Calex van belang zijn vanuit het oogpunt van kwaliteit zijn het voldoen aan relevante wet- en regelgeving, wensen van klanten en de beheersing van de technische kwaliteit van de producten. Vanuit het oogpunt van milieu zijn belangrijke thema’s het continu werken aan vermindering van milieubelasting, vermindering van afval, verlagen van energieverbruik, hergebruik van materialen en een effectieve beheersing van de logistieke processen.

In de praktijk

Een aantal praktische voorbeelden waarmee Electro Cirkel al resultaten boekt:
• reductie CO2 uitstoot van vervoersmiddelen;
• optimale routeplanning;
• periodieke beoordeling van leveranciers;
• goed afvalbeheersysteem;
• toepassing LED-verlichting in eigen magazijn;
• hergebruik van verpakkingsmaterialen;
• structurele periodieke keuring van materieel en installaties;
• ver uitgewerkt ERP-systeem;
• EDI-facturatie;
• EDI-bestelsystemen.

Certificaten

 

Recyclen

Het milieu moet men koesteren, vinden wij van Calex. Wij willen dan ook wijzen op het belang van recycling. Zowel verpakkingen als (elektronische) producten dienen gerecycled te worden aan het einde van hun levensduur. Op die manier draag je bij aan het voorkomen dat schadelijke stoffen mogelijk in het milieu terechtkomen en kunnen grondstoffen opnieuw gebruikt worden.

Symbolen die gebruikt worden ter bevordering van het (gesorteerd) recyclen zijn:

Triman recycle

 

Lichtimpressie

Hoe kiest u de juiste lichtbron? U heeft de keuze uit 3 verschillende type lichtbronnen:
1. Halogeen lampen
2. Spaarlampen
3. LED Lampen

Iedere lamp heeft zijn eigen karakteristieken en de juiste keuze kan dus per ruimte verschillend zijn. Om u op weg te helpen hebben we onderstaande film voor u. Aan de hand van een aantal lichtimpressies kunt u de verschillen zien tussen halogeen, spaarlampen en LED lampen. Hopelijk maakt dit uw keuze een stuk gemakkelijker.

Electro-Cirkel-Showreel-play

 

Gebroken spaarlampen

Spaarlampen worden in vele bedrijven en huishoudens gebruikt, wanneer een Spaarlamp defect is moet deze afgevoerd worden bij het chemisch afval.

Deze kunt u inleveren bij uw gemeente of winkel waar u deze heeft aangeschaft. Indien er sprake is van breuk zijn er andere voorschriften welke U hier kunt downloaden.

Download PDF

 

12V Transformators

LED of halogeentransformator?

Wanneer u uw halogeenspots gaat vervangen door LED spots is het belangrijk stil te staan bij de verschillende 12V trafo’s welke u wel en welke u zeker niet moet gebruiken bij 12V LED.

We onderscheiden 3 soorten 12V transformatoren:

1. De gewikkelde transformator

LED kan met de ouderwetse en zogenaamde gewikkelde of ferromagnetische trafo’s worden gebruikt, alleen dienen deze trafo’s met een minimale belasting belast te worden. De transformator werkt bijvoorbeeld alleen maar goed wanneer er minimaal 20W (afhankelijk van de transformator) aan lampen op wordt aangesloten.

Verder geven deze gewikkelde trafo’s vaak niet exact 12V maar bijvoorbeeld 13V of 14V. Dit is zeer schadelijk voor de LED, want deze wordt door de hoge spanning veel te warm. U herkent deze transformators direct aan het gewicht: ze zijn relatief zwaar. Nadelen zijn dat deze transformators mogelijk kunnen gaan zoemen en het hoge sluipverbruik. Een gewikkelde trafo herkent u aan het volgende symbool:

gewikkelde-transformator-symbool

2. De elektronische transformator

Deze transformator is veel lichter en kleiner dan een gewikkelde transformator en is meestal niet geschikt voor LED verlichting gezien de minimale belasting. De belasting van de transformator ligt hoger dan haalbaar is wanneer u uw halogeenverlichting verwisselt door LED. Hoe hoog de minimale belasting is, staat aangegeven op uw transformator. U herkent een elektronische transformator aan het volgende symbool:

electronische-transformator-symbool

3. De LED transformator

Ook wel gestabiliseerde transformator genoemd. Deze transformators zijn uiteraard perfect geschikt voor LED verlichting en hebben als groot voordeel dat er geen minimale belasting nodig is. Minstens net zo belangrijk is het zeer lage sluipverbruik.

Conclusie
Een gewikkelde transformator kan gebruikt worden mits de spanning precies 12V is. Een elektronische transformator is meestal niet geschikt voor LED.

Ons advies: gebruik een echte LED transformator. Hiermee haalt u het maximale uit uw LED verlichting.

 

Juiste LED dimmer kiezen

Een veelgestelde vraag over LED verlichting is of LED lampen en LED spots dimbaar zijn. LED lampen en LED spots kunnen dimbaar zijn wanneer aangegeven, maar het daadwerkelijk dimbaar maken van LED verlichting vereist enige uitleg. Hieronder leggen wij u stap voor stap uit hoe u LED verlichting dimbaar kunt maken met een LED dimmer.

led-dimmer

LED dimmer t.o.v. conventionele dimmer
LED lampen zijn niet in combinatie met een conventionele dimmer te gebruiken. Bij het aansluiten van een LED lamp op een ‘normale’ dimmer kan de lamp gaan flikkeren, zoemen of trillen. Sterker nog, de lamp kan kapotgaan. De elektronica in een LED lamp werkt anders dan bij een halogeenlamp of gloeilamp. De dimmer moet hierop zijn afgestemd en daarom wordt er bij LED lampen gebruikt gemaakt van een LED dimmer.

LED dimmen met een LED dimmer
Om de ideale sfeer in huis te creëren is het praktisch om LED lampen te kunnen dimmen. Om de helderheid te kunnen bepalen, is er voor een dimbare LED lamp of een dimbare LED spot een speciale LED dimmer nodig. LED dimmers zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Het aanbod varieert van ‘weg-te-werken’ kastjes die gemakkelijk in een paneel zijn te installeren tot dimmers met draadloze bediening.

LED dimmen 12-24V
Voor het dimmen van 12-24V LED lampen moet er gebruik worden gemaakt van een LED transformator, die een spanning van 230V omzet in 12-24V. Een LED transformator wordt ook wel trafo, LED voeding of LED driver genoemd. De trafo wordt tussen de 12V-24V LED lamp en de dimmer geplaatst. Voor het dimmen van 12-24V LED lampen zijn er 3 mogelijkheden.

Optie 1: LED dimmer 12-24V
12-24V LED dimmers dienen met 12V of 24V DC LED trafo’s te worden gevoed (dus niet met dimbare elektronische AC-trafo’s).

Optie 2: 230V ‘leading edge’ fase-aansnijdingsdimmer

Lees voor het dimmen van 12-24V LED-lampen met een 230V fase-aansnijdingsdimmer de gebruiksaanwijzing van de trafo door om te bepalen of de lampen kunnen worden gedimd met een fase-aansnijdingsdimmer.

Optie 3: 230V ‘trailing edge’ fase-afsnijdingsdimmer
Een 12-24V LED lamp is te dimmen met een 230V fase-afsnijdingsdimmer in combinatie met een dimbare elektronische 12-24V LED transformator.

Dimmen gebeurt bij 12V-24V door het heel snel achter elkaar aan- en uitzetten van de LED. Door het verlagen van de flikkerfrequentie gaat de LED zwakker branden en is deze volledig traploos te dimmen. Toch blijft het dimmen van LED lastig, omdat de combinatie van LED dimmer / dimbare LED transformator en de elektronica in de LED lampen / LED spots soms toch nog kan leiden tot flikkerend licht. Dit komt omdat Europese en Chinese fabrikanten nog geen internationale standaardisatie hebben.

LED dimmen 230V
230V LED lampen zijn niet dimbaar tenzij dit erbij vermeld staat. 230V LED lampen hebben ingebouwde elektronica, die de spanning van 230V verlaagt naar 12V (de werkspanning van LED). Hierdoor zijn deze lampen normaal gesproken ongeschikt om te dimmen. Voor de 230V LED lamp of LED spot waarbij vermeld staat dat deze dimbaar is, zijn er twee typen 230V-dimmers te gebruiken. 230V-dimmers zijn geschikt om 230V LED lampen rechtstreeks te dimmen.

led-dimmer-230v

Optie 1: 230V ‘leading edge’ fase-aansnijdingsdimmer
230V aansnijdingsdimmers zijn de oudste en goedkopere dimmers en maken gebruik van een ontstoringsspoel.

Optie 2: 230V ‘trailing edge’ fase afsnijdingsdimmer
230V afsnijdingsdimmers hebben geen ontstoringsspoel (door de ingebouwde elektronica), waardoor ze geruisarm werken. Dit is het nieuwe (en duurdere) type dimmer. Deze dimmers werken beter met elektronische trafo’s en zijn daardoor ook geschikter voor het dimmen van 12-24V LED lampen.

Het kiezen tussen deze twee typen dimmers kan lastig zijn, omdat sommige LED lampen beter werken op fase-afsnijdingsdimmers en de andere juist weer op fase-aansnijdingsdimmers. Vaak geven fabrikanten van LED lampen aan welk type het beste werkt.

Minimale belasting LED dimmer
LED dimmers kunnen een minimale belasting vereisen. Veel LED dimmers dimmen pas wanneer er minimaal 20 of 30 watt aan vermogen wordt aangesloten. Stel dat er vier LED lampen van ieder 3 watt (12 watt totaal) op een LED dimmer worden aangesloten, dan kan het zijn dat de lampen niet of slechts ten dele dimmen.

Meerdere LED lampen dimmen
Het vermogen van de LED dimmer is bepalend voor het aantal te dimmen LED lampen. Een veelgebruikte vuistregel is dat 10% van het maximale vermogen van de dimmer benut kan worden voor het aantal te dimmen lampen.

Voorbeeld: een dimmer heeft een vermogen van maximaal 300 watt. Er zijn dan maximaal 6 LED lampen van ieder 5 watt aan te sluiten (10% van 300 watt = 30 watt).

Het aantal aan te sluiten LED lampen kan per LED dimmer verschillen. Wilt u veel LED lampen op een enkele dimmer aansluiten, test dit voordat u de dimmer inbouwt.

 

Licentieovereenkomst

Geachte klant,

In 2010 introduceerde Philips een patent licentieprogramma voor LED-gebaseerde armaturen en retrofitbollen die in algemene verlichting, architecturale en theatermarkten worden gebruikt.

Om bedrijven te assisteren die actief zijn in LED-gebaseerde armaturen in een snel groeiende markt van LED verlichting, besloot Philips via het eerdergenoemde licentieprogramma aan deze bedrijven de mogelijkheid te bieden toegang te krijgen tot hun gepatenteerde technologieën voor LED.

Electro Cirkel B.V. aarzelde niet om een licentiehouder van dit programma te worden en heeft dientengevolge in verband met het merk Calex ® een licentieovereenkomst met Philips met betrekking tot octrooien beschikbaar onder de Philips LED-lampen en lampen Retrofit.

Als eigenaar van de merknaam Calex ® en als leverancier van de Power LED lampen met deze merknaam, zijn wij op deze manier in staat u als onze klant bescherming te bieden tegen eventuele problemen die zouden kunnen ontstaan met betrekking tot octrooien die toebehoren aan Philips.

Met vriendelijk groet,

ELECTRO CIRKEL B.V.

P.R. van Soelen,
Algemeen directeur

Contact

Certificaten

Certificaten

Calex

Calex is het eigen merk verlichtingsproducten van Electro Cirkel. Het is de trots van ons bedrijf! De laatste jaren is het assortiment flink uitgebreid met innovatieve, trendsettende spaarlampen en LED-verlichting.